Early Warning Questions and Answers

  1. What is the purpose of the Early Warning System?

    Answer: NYSED is seeking a statewide, standardized approach to identify students who are on track for graduating, on track for graduating with career and college readiness skills, at risk of dropping out of school, or who may not enroll in or complete post-secondary education programs. Identification of students will be accomplished through the analysis of educational data. Please refer to section 1.3 of the RFI for complete information on the purpose of the Early Warning System.

  2. What are the goals of the Early Warning System?

    Answer: It is expected that an Early Warning System will be implemented as an application integrated within the Educational Data Portal (mentioned in section 1.2). It is envisioned that the Early Warning System application will flag and identify students who are on track for graduating, on track for graduating with career and college readiness skills, at risk of dropping out of school, or who may not enroll in or complete post-secondary education programs. Teachers, Administrators, and other stakeholder groups will be able to view information on their students through developed data reports to see if they have been identified for any of the above categories. Teachers and Administrators can then focus interventions to help those students in need.

  3. Can NYSED provide clarification on whether it will issue two RFPs; one for the Education Data Portal (EDP) and separate RFP for the Early Warning System?

    Answer: If NYSED issues an RFP for the development of an Early Warning System the RFP will be for that initiative alone.

  4. Does NYSED envision that the following objectives be fulfilled by the vendor, or in conjunction with NYSED resources? Would NYSED be open to train-the-training model to achieve above objectives?
    • Work with individual teachers to determine the most appropriate action for students deemed at risk of being retained, dropping out, or underperforming to improve the student’s chance of success
    • Implement personalized education plans for at-risk students based on early identification of problems

    Answer: Please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.

  5. Would the vendor be charged with indexing the interventions for each district, or would this be done at each LEA or at the State level?

    Answer: Please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.

  6. Can NYSED provide an estimated completion date for the development of the Instructional Reporting and Improvement System (IRIS) and Educational Data Portal (EDP)?

    Answer: New York’s Race to the Top application requires it to deliver IRIS and EDP functionality in the fall 2012. Additional information is not currently available.

  7. What technology is currently in use or planned for both IRIS and the EDP (e.g. database platform, data integration software, analysis and reporting software, API technology, etc.)?

    Answer: New York will participate in the Council of Chief State School Officer’s (CCSSO) Shared Learning Infrastructure (SLI) initiative. This initiative was reported publicly at
    http://blogs.edweek.org/edweek/curriculum/2011/05/common-standards_supports_eyed.html external link icon
    http://blogs.edweek.org/edweek/teacherbeat/2011/05/common-standards_supports_for.html external link icon
    http://www.chicagotribune.com/news/local/breaking/chibrknews-grants-to-fund-education-computer-network-20110602,0,2223996.story external link icon

    Additional information is not currently available.

  8. Can NYSED provide the names of vendors involved in the design and development of the IRIS and EDP systems?

    Answer: Additional information is not currently available.

  9. To what extent might the vendor be expected to work with individual schools and local districts?

    Answer: If applicable, please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.

  10. Can you describe the mix of student information systems (SIS) in use within the state?

    Answer: Vendors who follow New York State data system developments can be found at http://www.p12.nysed.gov/irs/vendors/vendorContact.html.

  11. Is it expected that the early warning system will also provide a case management system from which school personnel can track intervention strategies and personalized educational plans?

    Answer: If applicable, please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.

  12. Does NYSED have a preference for commercial-off-the-shelf (COTS) products to address the requirements outlined in the RFI? Would NYSED consider a custom developed solution?

    Answer: Yes, we are considering all procurement options. If applicable, please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.

  13. Is NYSED currently working with any contractors on items that are included in (or closely related to) those outlined in the RFI?

    Answer: Additional information is not currently available.

  14. Will NYSED give any preference to proposals that include a small business concern as the prime contractor or as a subcontractor?

    Answer: This is a request for information; NYSED is not accepting any proposals as a result.

  15. Can NYSED provide an estimated level of effort (in hours or FTEs) or an estimated cost range for this project?

    Answer: If applicable, please include your recommendations on this topic in your response to the RFI.
Last Updated: February 7, 2014 1:10 PM