Teacher and Principal Practice Video Libraries and Software and Technology Platforms
Questions and Answers

General

  1. My organization is considering responding to the RFI for consideration of our video software technology and not our video library. Should we decide to pursue the software route, are we still required to answer all of the requested questions listed in the RFI?

    Answer: Providers should respond to all of the requested questions that are relevant to their submission.

  2. Will considerations be made to ensure accessibility for teachers and principals having physical impairments (not just the students they teach) or in school districts not having broadband connections or limited access to computers and/or the internet?

    Answer: Responses to this RFI will inform the requirements for future competitive RFPs. At this time, NYSED has not made any decisions at to the detailed requirements of any video library RFP; however, NYSED will work closely with any provider to ensure that the videos are accessible to all educators, regardless of disability or limited accessibility, across the state.

  3. Are interactive features on the delivery platform being considered for teachers and principals who have questions about something they watch? If so, how will that be managed?

    Answer: Responses to this RFI will inform the requirements for future competitive RFPs. At this time, NYSED has not made any decisions at to the detailed requirements of any video library RFP.

  4. What are the timeframes for roll out?

    Answer: Responses to this RFI will inform the requirements for future competitive RFPs. At this time, NYSED has not made any decisions at to the detailed requirements of any video library RFP; however, NYSED anticipates the library to be rolled out in the 2012-13 school year.

  5. Will New York State teachers and principals be participating as stakeholders in the selection of materials to be rented, purchased or produced? Will they have an opportunity to adapt materials for their school/student situations?

    Answer: Responses to this RFI will inform the requirements for future competitive RFPs. At this time, NYSED has not made any decisions as to the video implementation process; however, it is anticipated that a panel of stakeholders will participate in any selection process.

Scope of Video Library/Libraries Offered

  1. Are you asking for the lengths of each of the video clips or a general range or are you asking for a total or aggregate number of minutes of video? For example, if we have 100 videos, do you want the length of each video individually or if they are each 4-5 minutes in length, do you want us to specify that we have 500 total minutes of video clips?

    Answer: NYSED asks that providers include a description of the lengths of videos individually. For example, a given library might have 100 total videos with 50 videos that are 8-10 minutes in length and 25 videos that are 4-5 minutes, and 25 videos that are 1-2 minutes. The provider would report all of those categories and lengths of video clips.

  2. Can you please clarify and provide some examples of what you mean by production features?

Answer:

  • As stated within the RFI: NYSED seeks to provide a high-quality video library to school districts and teachers and principals across the State. As such, clips should meet the following production criteria: Video is of high-quality with clear sound and picture.
  • Video includes clear shots of students and teachers in the classroom.
  • Video includes clear shots of teachers and principals in the school.
  • Video includes focus on details such as what the teacher writes, work and items posted, and/or specific student work.
  1. Will pre-produced video libraries be required to update content as may be needed? How often?

    Answer: Responses to this RFI will inform the requirements for future competitive RFPs. At this time, NYSED has not made any decisions at to the detailed requirements of any video library RFP. Providers may, however, provide their own information as to explaining their schedule of updates and/or planned expansions.

  2. What level of permissions and releases would NYS require for these videos? Do you want information about all of our videos even if they do not currently meet all the required permissions and releases?

    Answer: NYSED needs to know that the provider has releases from students and adults to display the videos to educators around New York State for professional development purposes.

    NYSED would like information about all videos in the provider’s library; however, the provider should clearly note whether there are videos that would not meet the requirements for permissions and releases.

Uses of Video Libraries

  1. When you ask if our videos have been used by others for training and/or professional development purposes, can you clarify what you mean by “others?” Do you mean other organizations/entities/individuals that we don’t already license to or other organizations/entities besides our own?

    Answer: NYSED asks providers to describe whether others (not the provider themselves) have used the provider’s videos for training and/or professional development purposes. NYSED means other organizations/entities besides the provider.


Cost Models

  1. Can you please clarify what you mean when you ask do you charge a single licensing fee or multiple licensing fees? Do you consider different levels of licensing related to different levels of access multiple licensing fees or do you mean are there different licenses required just to access the video libraries (access license, software license, etc?)

    Answer: NYSED is interested in learning from providers about the structure of their pricing options. If, for example, there are different levels of licensing fees for different levels of access, that is information we would like to know. Alternatively, if providers charge on an as-used basis where fees vary with the number of videos viewed, or on a per-authorized user basis, etc. we would like to know that as well.


Confidentiality

  1. Will there be assurances that any documents we provide in these application processes (both the RFI and RFP) will be kept confidential?

    Answer: The RFI states the following about proprietary information: responders should be aware that any information provided becomes public information and the responsibility of removing or redacting proprietary information that the responder wants kept private is solely the responsibility of the responder prior to submission of information to NYSED.


Last Updated: October 12, 2011 3:00 PM